Τηλέφωνο: 2821088682-63939

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναρωτηθεί: «Και γιατί να μάθω Αγγλικά;». Ας δούμε λοιπόν μερικούς από τους λόγους για τους οποίους δεν θα μετανιώσουμε ποτέ για το χρόνο και τον κόπο που αφιερώσαμε στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας.

1. Επικοινωνία. Τα Αγγλικά είναι γνωστά ως “Η γλώσσα της Επικοινωνίας”. Περίπου 1.500.000.000 άνθρωποι στον κόσμο μιλάνε Αγγλικά ενώ άλλοι 1.000.000.000 τη μαθαίνουν: όλος ο πληθυσμός του κόσμου συμφώνησε να τη χρησιμοποιεί για να μιλάει και να συνεννοείται. Μιλώντας Αγγλικά, μπορεί κανείς να επικοινωνεί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

2. Πρόσβαση σε γνώσεις. Αναμφισβήτητα, τα Αγγλικά είναι η παγκόσμια γλώσσα. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Internet, τηλεόραση, τύπος, ραδιόφωνο) προσφέρουν περιορισμένες δυνατότητες σεyt-space-icon-london κάποιον που δεν γνωρίζει Αγγλικά.

3. Η γνώση των Αγγλικών «ξεκλειδώνει» αυτόματα μία τεράστια γκάμα ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής για να επιλέξει κανείς. Τα τραγούδια αποκτούν, ξαφνικά, νόημα, ενώ δεν χρειάζονται πια οι υπότιτλοι.

4. «Τα όρια της γλώσσας μου είναι και τα όρια του κόσμου μου». Καλές επικοινωνιακές δεξιότητες στα Αγγλικά σημαίνουν δυνατότητα επαφής με νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, νέους κόσμους. Πρακτικά, τα ταξίδια στο εξωτερικό γίνονται χωρίς την ανασφάλεια ότι δεν θα υπάρχει κάποιος κώδικας επικοινωνίας. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα γνωριμιών και ενδεχομένως δημιουργίας φιλίας με άτομα από άλλες χώρες.

5. Ένα ακόμα όφελος στον κοινωνικό τομέα είναι η ευκαιρία που παρέχουν τα Αγγλικά για συναναστροφές με άλλα άτομα που μαθαίνουν την ίδια γλώσσα, πηγαίνοντας σε ένα Κέντρο Ξένων Γλωσσών: άλλη μια δυνατότητα για ενδιαφέρουσες γνωριμίες!

tumblr_m7671jacrF1qbycdbo1_1280

6. Τα Αγγλικά είναι απαραίτητα στη σημερινή εποχή για την ακαδημαϊκή και μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία. Τα πτυχία των Αγγλικών, αλλά και ταυτόχρονα η δυνατότητα καλής προφορικής και γραπτής κατανόησης και επικοινωνίας, είναι χρήσιμα κατ’ αρχήν στα φοιτητικά χρόνια: για την εκπόνηση εργασιών, σε προπτυχιακό ή/και μεταπτυχιακό επίπεδο, αφού πολύ μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας είναι ξενόγλωσσο (στην Ελλάδα υστερούμε κατά πολύ στον τομέα της έρευνας, σε πολλά επιστημονικά πεδία και κλάδους, συγκριτικά με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού). Επιπλέον, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχει κανείς σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών τύπου Erasmus. Για να μην αναφέρουμε πόσο σημαντικά είναι για το βιογραφικό, προκειμένου να διεκδικήσει κανείς θέσεις εργασίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

7. Επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η διαδικασία εκμάθησης μιας γλώσσας πέραν της μητρικής, προκαλεί δομικές και λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλο, κάτι που μάλιστα ισχύει ανεξαρτήτως ηλικίας. Με απλά λόγια, ενδυναμώνονται συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως αυτές που σχετίζονται με τη μνήμη, την ικανότητα αιτιολόγησης και σχεδιασμού και βελτιώνονται οι αντίστοιχες δεξιότητες. Παράλληλα, αναπτύσσεται η δημιουργικότητα, καλλιεργείται η αναλυτική σκέψη, βελτιώνεται η ικανότητα λήψης αποφάσεων, η προσοχή και η ικανότητα να πραγματοποιεί κανείς πολλά έργα παράλληλα. Αυξάνεται η ευστροφία, η συγκέντρωση και η παραγωγικότητα, δεξιότητες χρήσιμες για τη μάθηση και τη ζωή γενικότερα.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, όμως, είναι να μην αντιμετωπίσει κανείς την απόκτηση πτυχίου των Αγγλικών (Lower, Proficiency, etc.) ως αυτοσκοπό.
Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Language Lab θεωρούμε ότι το πτυχίο αυτό καθαυτό δεν είναι ο σκοπός, αλλά το μέσο που θα σας βοηθήσει να φτάσετε τους στόχους σας. Η αγγλική γλώσσα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται ως κάτι νεκρό, καθώς έτσι αφαιρείται η μαγεία της και απλουστεύονται οι ιδιότητές της. Ο λόγος που μαθαίνουμε την ξένη γλώσσα, είναι για να τη γνωρίσουμε, να μάθουμε που ομιλείται, τι κουλτούρα και πολιτισμός τη συνοδεύει. Πέρα από αυτό, τη χρησιμοποιούμε ως εργαλείο για τους προσωπικούς μας στόχους. Πρέπει, όμως, να αγαπήσουμε τη γλώσσα για να καταφέρουμε να την κάνουμε δική μας, για να μπορέσουμε να την εκμεταλλευτούμε: “Αν δεν αφιερωθείς στη γλώσσα, η γλώσσα δεν θα σου αφιερωθεί”.